Sosyal Medya

Güncel

Murat Bardakçı açıkladı: 'Neş’eli ol, hayatını yaşa' yazmıyor!

Hatay’da 2 bin 400 sene önce, Roma döneminde yapıldığı tahmin edilen mozaiğin üzerinde 'Neşeli ol hayatını yaşa' yazdığı iddia edilmişti. Tarihçi Murat Bardakçı bu iddiayı yalanladı.



Hatay’da 2 bin 400 sene önce, Roma döneminde yapıldığı ve üzerinde eski Yunanca “NeÅŸ’eli ol, hayatını yaÅŸa” sözlerinin yazılı olduÄŸu iddia edilen mozaik gündemden düşmüyor.

Haberturk'ten Murat Bardakçı bugünkü yazısında mozaiÄŸin üzerinde NeÅŸ’eli ol, hayatını yaÅŸa” yazmadığını iddia etti.

İşte Murat Bardakçı'nın yazısının o bölümü:

EV MÄ°, Ä°MARETHANE MÄ°?

"Eski Grekçe’yi bilenler, yazılanların bu ÅŸekilde tercüme edilmemesi gerektiÄŸini söylüyorlar.

Klasik arkeoloji gruplarında, mozaiÄŸin aslında üç parça olduÄŸunu, her parçanın üzerindeki yazıların birbirini takip ettiÄŸini ama en saÄŸdaki parçanın tahrip olduÄŸunu, dolayısı ile ortadaki ve soldaki panelin üzerindeki yazıların tercümesi ile yetinileceÄŸini söylüyor ama bu iki parçadaki ifadelerin “NeÅŸ’eli ol, hayatını yaÅŸa” mânâsına gelmediÄŸini anlatıyorlar.

Aynı yabancı uzmanlarına göre, mozaikte “NeÅŸ’eli ol, hayatını yaÅŸa” ifadesi bulunmamakta, bambaÅŸka ÅŸeyler söylenmektedir ve ifadenin tamamı, tahrip olmuÅŸ olan en saÄŸdaki panelde bulunması gereken yazının diÄŸer cümlelerin siyakından hareketle tahmini ile ÅŸu ÅŸekilde olmalıdır:

DERİN BİR MANA ÇIKTI

Bütün dünyevî zevkler fânîdir. Bu evde hayır iÅŸlemek maksadıyla sunulan yemeÄŸi gözardı edip kaçırdığın ve sadece karnını beleÅŸe doyurmak maksadıyla geldiÄŸin takdirde alacağın sadece ölümlü bir ruhun bir anlık zevki olur”.

Batı’daki Eski Yunan ve Roma uzmanı epigraflar, yani kitabe uzmanları, mozaiÄŸin üzerindeki yazılar ile ilgili olarak iÅŸte böyle düşünüyorlar... Bu ifade, o devirdeki hikmet sahiplerinden birinin yine o zamanlarda meÅŸhur olan bir sözü olabilir.

MozaiÄŸin zengin evinin mutfağında deÄŸil, Batı’da ÅŸimdi “Salvation Army”denen hayır faaliyetlerinin yapıldığı bir baÅŸka mutfağın duvarında bulunması da benim aklıma daha yatkın geliyor.

Metni bizim epigrafların mı, yoksa yabancı kitabe uzmanlarının mı doğru okuyup yorumladıkları eminim yakında ortaya çıkacaktır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.